header

Nummer 19 | februari 2020

header

Geachte ,

Hierbij ontvangt u onze digitale nieuwsbrief waarin u actuele informatie vindt over publicaties en dienstverlening van ons bureau. Klik op een kopje of 'lees verder' om het volledige artikel op onze website te lezen.Praktijkverhaal
De bom moest barsten: over hoe een nieuw MT een team wordt

We werden benaderd door een zorgorganisatie die door omstandigheden een bijna geheel nieuw managementteam (MT) kreeg. De bestuurder voelde goed aan dat externe begeleiding geen overbodige luxe is als er een compleet nieuw MT gevormd moet worden.

 

Robert Paquay zette zes sessies op touw, met een interval van twee maanden. Elke sessie duurde een dagdeel. Bij de vierde bijeenkomst barstte de bom, geheel volgens verwachting …

 

Lees verder
Praktijkverhaal
Sterk groeiend zorgbedrijf zoekt structuur

Hoe zorg je ervoor dat je als jong bedrijf met een gezonde ambitie wel professionaliseert maar jezelf niet vastdraait in nodeloze protocollen? Het bedrijf in dit verhaal zag heil in projectmatig werken en zocht contact met Maartje Op de Coul vanwege haar expertise op dat vlak.

Lees verder


Introductie
damhuiselshoutverschure breidt uit


Met Harry Sonnenschein halen we een gezondheidswetenschapper en veranderkundige in huis die ook nog eens verpleegkundige is. Hij heeft al heel wat meters gemaakt als adviseur en komt ons team nu versterken. Verpleegkundig leiderschap is zijn speerpunt en hij vertelt graag hoe hij dat in praktijk brengt. 

Lees verderPublicatie
De combi-coöperatie: noodzakelijke integratie in het ziekenhuis?

De organisatie van vrijgevestigde medisch specialisten in MSB’s heeft in veel ziekenhuizen geleid tot fragmentatie op de medische as. Integratieve vormen (paraplumodellen) met een overkoepelende structuur zijn een stapje in de goede richting, maar nog steeds kwetsbaar. Volledige integratie biedt de beste uitgangssituatie voor bestuurskracht op de medische as. De weg ernaartoe moet worden geplaveid door de kracht van de logica, zonder de belangen en sentimenten uit het oog te verliezen.

DEV zet haar kijk op MSB’s uiteen in een boek 'Bestuurkracht van het MSB' dat deze week verschijnt. Hemmo Huijsmans geeft een voorproefje.

Lees verder


Column
Wat de bestuurlijke continuïteit ondermijnt

Iedereen weet dat de continuïteit van het bestuur een groot goed is. Discontinuïteit remt de ontwikkeling van de organisatie. Het vraagt bovendien veel tijd en aandacht van bestuur en toezicht en brengt extra kosten met zich mee. Des te opvallender is het dat bestuurders en toezichthouders nog onvoldoende investeren in preventie. Hoe realiseert u een vloeiende wisseling van de wacht in het bestuur?

Hanneke Beijer – gespecialiseerd in governance en bestuurlijke continuïteit – geeft een aantal tips.

Ook weten hoe u het risico op bestuurlijke discontinuïteit verkleint?

Lees verder


Publicatie
Skipr boekbespreking Pijlers voor toezicht


Boekbespreking van onze laatste publicatie Pijlers voor toezicht in Skipr nr 2-3 van februari 2018.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanneke Beijer of Guus de Vries.

Lees verder
Bezoek voor meer informatie onze website:
www.damhuiselshoutverschure.nl

Colofon
Deze nieuwsbrief is een uitgave van damhuiselshoutverschure.
Uw opmerkingen en reacties zijn van harte welkom via onderstaande contactgegevens.

Contact
Oliemolensingel 1
5211 TN 's-Hertogenbosch
Telefoon 073 612 45 45
bureau@devoa.nl
Afmelden
Om u af te melden voor deze nieuwsbrief. Klik hier